Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ένα ωραίο άρθρο για να διαβάσετε...

Και να προβληματιστείτε
 
Ψάχνουν για δουλειά στην Τουρκία
Δεκάδες αιτήσεις από άνεργους Ελληνες φθάνουν στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης
Της Γιωτας Mυρτσιωτη
"Πριν από 50 χρόνια, η «σύμβαση περί επιλογής και τοποθετήσεως Ελλήνων εργατών εις γερμανικάς επιχειρήσεις» άνοιγε δρόμο για μετανάστευση, όταν η Ελλάδα δεν μπορούσε να θρέψει τα παιδιά της. Μισόν αιώνα αργότερα, ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα διογκώνεται, καθώς πολλοί Ελληνες χτυπούν πόρτες για δουλειά εκτός συνόρων.
Η αναζήτηση δεν προσανατολίζεται αυτήν τη φορά μόνο σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, αλλά και στη γειτονιά μας. Ειδικά στην Τουρκία! Δεκάδες αιτήσεις από άνεργους Ελληνες καταφθάνουν στο ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, αρκετοί απευθύνονται και στο Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος (ΕτΕΒΕ) στη Θεσσαλονίκη. Τουλάχιστον δέκα αιτήσεις παραλαμβάνει μηνιαίως το εμπορικό τμήμα του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη από την Ελλάδα.
Πέρυσι ούτε μία αίτηση... «Μέχρι πέρυσι, τέτοια εποχή δεν υπήρχε ούτε μία σχετική αίτηση στο προξενείο. Αρχισαν από τις αρχές του χρόνου και αυξάνονται σταδιακά. Οι Ελληνες που απευθύνονται σε μας, στην πλειονότητα, είναι ζευγάρια και οικογενειάρχες. Προέρχονται από κάθε περιοχή της Ελλάδος. Οι περισσότεροι δεν έχουν ιδιαίτερα προσόντα, ούτε μιλούν την τουρκική γλώσσα. Αλλά, όταν αναζητούν θέση εργάτη στην Τουρκία, όπου ο μισθός αγγίζει τα 300 ευρώ, ή απελπισμένοι είναι ή έχουν άγνοια της πραγματικότητας για τη χώρα όπου θέλουν να μεταναστεύσουν. Η ανεργία εδώ, παρόλο που έχει μια φθίνουσα πορεία, αγγίζει το 15%», λέει στην «Κ» ο προϊστάμενος του εμπορικού τμήματος του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Καρκάνης.
Αντίθετα, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, μεταπτυχιακά και με γνώση της τουρκικής γλώσσας, είναι οι νέοι που απευθύνονται στο Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος. «Το φαινόμενο, που άρχισε να εμφανίζεται τους τελευταίους έξι μήνες, συνεχίζεται σε καθημερινή βάση (το λιγότερο μία αίτηση ημερησίως) και όσο περνούν οι μέρες γίνεται πιο έντονο», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, Ζανό Απικιάν."
Προσέξτε ότι αναφέρεται πως η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ανεργία από μας και ο μισθός του μη ειδικευμένου είναι...300 ευρώ!Ερώτηση:Γιατί τότε γίνεται όλο αυτό;Απάντηση:Γιατί οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα είναι παρανοϊκές και η ζωή έχει γίνει μίζερη.Και γιατί ακόμα λέμε ψέματα σχετικά με την εργασία στην χώρα μην τυχόν και χάσουν κάποιοι προνόμια.Αρα το φευγιό μοιάζει λογικό... Ίσως εξηγεί όμως γιατί έπεσε παγωμάρα όταν ειπώθηκε το παρακάτω:
«Μόλις άκουσα τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με όλο το σεβασμό, είπα στον εαυτό μου: η Ελλάδα είναι αποδέκτης μεγάλης αλληλεγγύης από την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι μονόδρομος, και η Ελλάδα πρέπει να το θυμάται αυτό».Αυτό είπε ο Σόιμπλε.Οπότε τώρα όσοι δεν θέλουν βοήθεια από κανένα μπορούν να χαράξουν το δικό τους ανεξάρτητο δρόμο και να πληρώσουν το επόμενο μηνιάτικο στους υπαλλήλους.