Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Και λίγη μόρφωση.Οι θρησκόληπτοι μην το διαβάσετε!


Στίβεν Χόκινγκ: Αναπόφευκτη συνέπεια των νόμων της φυσικής η δημιουργία του Σύμπαντος 
Κανενός είδους θεϊκή ανάμειξη δεν βλέπει πλέον ο Στίβεν Χόκινγκ στη δημιουργία του Σύμπαντος. Στο νέο του βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την επόμενη βδομάδα, ο διάσημος βρετανός αστροφυσικός κλείνει το «παραθυράκι» που είχε ανοίξει παλαιότερα και παράλληλα κηρύσσει τον θάνατο της φιλοσοφίας.
Ακριβώς όπως ο Κάρολος Δαρβίνος απέρριψε το ενδεχόμενο της εμπλοκής μιας ανώτερης δύναμης στη σφαίρα της βιολογίας, έτσι και ο Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι μια σειρά από νέες θεωρίες καθιστούν περιττή τη συμβολή ενός θεού στη δημιουργία του Σύμπαντος. Στο νέο του βιβλίο, το οποίο συνυπογράφει με τον αμερικανό φυσικό Λέοναρντ Μλόντινοφ και θα κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο «Το μεγάλο σχέδιο» λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Πάπα στο Λονδίνο, ο καθηγητής Χόκινγκ θέτει ένα ερώτημα: «Εχει ανάγκη το Σύμπαν από έναν δημιουργό;». Η απάντηση που δίνει είναι αρνητική. Το Βig Βang, επισημαίνει, ήταν μια αναπόφευκτη συνέπεια των νόμων της φυσικής και καθόλου ένα σπανιότατο γεγονός το οποίο οφείλεται στο χέρι του Θεού. «Το Σύμπαν δημιουργείται από μόνο του, εκ του μηδενός, χάρις στον νόμο της βαρύτητας. Η αυτογενής δημιουργία είναι ο λόγος που υπάρχει κάτι αντί για το τίποτα, ο λόγος που υπάρχει το Σύμπαν, ο λόγος που υπάρχουμε εμείς», γράφει ο βρετανός επιστήμονας. «Δεν είναι απαραίτητο να επικαλεστείς τον Θεό για να ενεργοποιήσει το Σύμπαν» προσθέτει.
 
Για να στηρίξει αυτή την άποψή του, ο βρετανός αστροφυσικός επικαλείται την ανακάλυψη, το 1992, ενός πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα άστρο άλλο από τον Ηλιο. «Αυτό καθιστά τις συμπτώσεις των πλανητικών συνθηκών μας (ένας μόνο Ηλιος και μία τέλεια απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο) πολύ λιγότερο αξιοσημείωτες, πολύ λιγότερο πειστικές ως απόδειξη ότι η Γη σχεδιάστηκε προσεκτικά με τον συγκεκριμένο σκοπό να ικανοποιεί εμάς ως ανθρώπους», γράφει στο νέο του βιβλίο. Οπως υποστηρίζει, δεν υπάρχουν μόνο άλλοι πλανήτες, αλλά και άλλα σύμπαντα. Εάν η πρόθεση του Θεού ήταν να δημιουργήσει μόνο την ανθρωπότητα, τότε όλοι αυτοί οι κόσμοι θα ήταν περιττοί.Ο Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει επίσης ότι η φιλοσοφία είναι νεκρή πλέον ως επιστήμη και προβλέπει ότι από τη φυσική θα προκύψει μια θεωρία για τα πάντα, ένα πλαίσιο που θα εξηγεί πλήρως τις ιδιότητες της φύσης. Η ανακάλυψη μιας τέτοιας θεωρίας αποτελεί το Αγιο Δισκοπότηρο των φυσικών από την εποχή του Αϊνστάιν. Εως σήμερα όμως δεν έχει βρεθεί ένας τρόπος για να συνδυαστεί η κβαντική θεωρία, η οποία ερμηνεύει τον μικρόκοσμο, με τον νόμο της βαρύτητας, ο οποίος εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα αντικείμενα σε κοσμολογική κλίμακα.

Ο καθηγητής Χόκινγκ υποστηρίζει ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με τη Θεωρία-Μ. Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, η Θεωρία-Μ δεν θα είναι απλώς μια εξίσωση αλλά «μια ολόκληρη οικογένεια» από υπάρχουσες θεωρίες που θα συνυπάρχουν σε ένα κοινό επιστημονικό πλαίσιο και θα χαρτογραφούν τις διάφορες όψεις του υλικού κόσμου χωρίς να συγκρούονται μεταξύ τους. «Η Θεωρία-Μ, γράφει στο νέο του βιβλίο ο Χόκινγκ, είναι η ενιαία θεωρία που ήλπιζε να ανακαλύψει ο Αϊνστάιν. Το γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι, που δεν είμαστε παρά συνενώσεις βασικών μορίων της φύσης, είμαστε ικανοί να φτάσουμε τόσο κοντά στην κατανόηση των νόμων που κυβερνούν εμάς και τον κόσμο μας είναι ένας τεράστιος θρίαμβος».                                                        από τα ΝΕΑ.