Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Να πως θα τελειώσουμε με τους θεούς και τους δαίμονες...

Το μυστήριο της αντι-ύλης ετοιμάζονται να λύσουν επιστήμονες

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τη δημιουργία και τη σύλληψη ατόμων αντι-υδρογόνου, χάρη σε καινοτόμο μαγνητική παγίδα, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στην επίλυση του μυστηρίου της σύστασης της αντι-ύλης.
Η αντι-ύλη αποτελεί θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή δωρεάν και απεριόριστης ενέργειας. Η ανακοίνωση του ερευνητικού ινστιτούτου CERN ακολουθεί ανάλογη αποκάλυψη άλλης ομάδας Φυσικών στη Γενεύη, που εργάζονται παράλληλα με τους πρώτους στο ίδιο εργαστήριο.

«Χάρη στις εναλλακτικές αυτές μεθόδους παραγωγής και συντόμως μελέτης του αντι-υδρογόνου, η αντι-ύλη δεν θα μπορεί πια να αποκρύπτει τις ιδιότητές της», λέει ο Γιασουνόρι Γιαμαζάκι, μέλος της δεύτερης ομάδας Φυσικών.
Η αντι-ύλη (ή ουδέτερη ύλη) εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε σε ίδιες ποσότητες όπως και η συμβατική ύλη, τη στιγμή του Μπιγκ Μπανγκ πριν 13,7 δισ. χρόνια, ενώ την ύπαρξή της απέδειξε ο Αμερικανός Φυσικός Ντέιβιντ Αντερσον το 1932.
Ο διευθυντής το CERN Ρολφ Χόιερ δήλωσε ότι οι νέες ανακαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη με τέτοιο ρυθμό, χάρη στον επιταχυντή σωματιδίων LHC, που η λειτουργία της συσκευής θα παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2012, ένα χρόνο περισσότερο από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ο υποδιευθυντής Σέρτζιο Μπερτολούτσι ανέφερε ότι το LHC αποκαλύπτει στους επιστήμονες νέα δεδομένα, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για εντοπισμό, καταγραφή και ανάλυση της «σκοτεινής ύλης», από την οποία αποτελείται το 25% του Σύμπαντος.
Φυσικοί και Αστρονόμοι εκτιμούν ότι η «σκοτεινή ύλη», που λέγεται έτσι επειδή αντανακλά το φως καθιστάμενη αόρατη, μπορεί να ευθύνεται για τουλάχιστον μικρό ποσοστό της «χαμένης» αντι-ύλης, σωματίδια της οποίας καταγράφηκαν για πρώτη φορά στο CERN το 2002.
Ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι η σκοτεινή ύλη μπορεί να σχετίζεται με τη «σκοτεινή ενέργεια» από την οποία αποτελείται το 70% του Σύμπαντος, αφήνοντας μόλις 5% για τα ορατά μέρη του Σύμπαντος (γαλαξίες, άστρα και πλανήτες) που μπορούν να γίνουν αντικείμενα παρατήρησης από τη Γη.
Η ανακοίνωση της Δευτέρας ανέφερε ότι ο δακτύλιος αποθήκευσης του CERN, γνωστός ως Antiproton Decelerator, συνέλαβε σημαντικό αριθμό ατόμων αντι-υδρογόνου εν πτήσει προς παγίδα σωματιδίων. Τον περασμένο μήνα, παράλληλο αλλά συμπληρωματικό πείραμα με όνομα ALPHA, οδήγησε στη σύλληψη 38 ατόμων αντι-υδρογόνου, τα οποία διατήρησε για λίγο χρόνο, επιτρέποντας την παρατήρηση των ιδιοτήτων τους.
 
 στοιχεία από Reuters