...Κυριακή πρωί μετά από λίγο διάβασμα
Θα το αντιστρέψω λίγο από τον τίτλο για να μη σας κουράσω μέρα που είναι.Θα ξέρετε ότι ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής πολιτικής σκηνής έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας, που βέβαια το πόσο ελεγχόμενη θα είναι θα εξαρτηθεί κυρίως από την υπομονή και την αλληλεγγύη που θα δείξουν οι πολίτες και ειδικότερα οι γνωστοί κακομαθημένοι πολίτες...
Τώρα ας μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω τι διάβασα από το πρωί.
Ποιοι δηλαδή διάβασα ότι συμφωνούν με όσους θέλουν στάση πληρωμών,που δεν είναι ακριβώς ελεγχόμενη χρεοκοπία που από την εμπειρία μας ως κράτος είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει στην αγκαλιά των Αμερικάνων(αυτό το λέω εγώ,όχι κανένας σοβαρός αναλυτής...).
Πρώτα η Μέρκελ που οι επικριτές ελληναράδες αλλά και οι... διεθνισταράδες την παρουσιάζουν ως νούμερο,ενώ απλά είναι μια κόρη παπά από την Ανατολική Γερρμανία που δεν πήγε σχολείο στην κοσμοπολίτικη Δυτική αλλά στη φοβική Ανατολική Γερμανία:
"Σε ανύποπτο χρόνο η Welt είχε επισημάνει πως «θα πρέπει να ακούει κανείς προσεκτικά την κ. Μέρκελ γιατί εννοεί αυτά που λέει». Αυτό που αποφασίστηκε στις 29 Οκτωβρίου το ζητάει δημόσια η κ. Μέρκελ από τον Μάρτιο, για την ελληνική κρίση: «Δεν επιτρέπεται να κλείσουμε τα μάτια στην Ευρώπη, πιστεύοντας ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Θα ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση με τα ίδια ανεπαρκή εργαλεία», έλεγε τότε.
Η κρίση της Ζώνης του Ευρώ αποτελεί την τραυματική εμπειρία της δεύτερης θητείας της κ. Μέρκελ και τον βαθύτερο λόγο που το κόμμα της δεν ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις, παρά την εκρηκτική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία. Οι Γερμανοί είναι ανήσυχοι για το ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση του ευρώ ή να απαιτήσει τη διάσωση μιας χώρας σαν την Ισπανία. Είναι γνωστό ότι η κ. Μέρκελ σύρθηκε απρόθυμα στη στήριξη της Ελλάδας και στη δημιουργία του ταμείου των 750 δισ. ευρώ. Από τότε είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εκτός από αυτόματες αυστηρότερες κυρώσεις για τους δημοσιονομικούς παραβάτες, η Ευρωζώνη χρειάζεται και έναν μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας των χωρών-μελών, ώστε να αποκλειστεί το ντόμινο.
Η στάση της δεν είναι δημοφιλής, η κατηγορία όμως ότι η Μέρκελ δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη είναι υπερβολική. Για εκείνην, ο μηχανισμός ελεγχόμενης χρεοκοπίας (επειδή θα διασφαλίζει την παραμονή των κρατών που τον χρησιμοποιούν στην Ευρωζώνη) είναι ο μόνος τρόπος να σωθεί το ευρώ από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Η ρεαλιστική εναλλακτική λύση στην πρότασή της θα ήταν διαρκείς κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από τις δημοσιονομικά ισχυρές στις αδύναμες χώρες. Γι' αυτό όμως δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει πολιτική πλειοψηφία στη Γερμανία. Ηδη η κ. Μέρκελ δέχεται κριτική, ότι με τον μόνιμο μηχανισμό σταθεροποίησης (παρά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα βάρη) ανοίγει δρόμο σε μια ένωση κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από κράτος σε κράτος. «Στην Ευρώπη, η κ. Μέρκελ υποκύπτει σε μια ψευδαίσθηση», έγραψε χαρακτηριστικά η Welt"
Και οι Financial Times:«Το τρίτο τρίμηνο είναι πιο κοντά στην παράδοση των εθνικών πτωχεύσεων. Οι δικαστές στη Γερμανία και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εμφανώς κουρασμένοι με όσα συμβαίνουν στην ευρωζώνη και ίσως επισπεύσουν τις εξελίξεις, αφήνοντας το τρίτο τρίμηνο του έτους ελεύθερο για διακοπές».Αυτοί δηλαδή μας κάνουν και πλάκα μια και ο ίδιος ο αρθρογράφος λέει ότι έχει σχεδιάσει επίσης διακοπές για 1η Αυγούστου και δεν θέλει να τρέχει τότε!
Ερωτώ λοιπόν:Ποιος είναι με αυτές τις απόψεις στη χώρα;Να σηκώσει το χεράκι του...