Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Αυτό είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ νέο

Για να δούμε.Ίσως να είναι η μεγάλη αλλαγή που κανείς δεν περίμενε.Σας το μεταφέρω όπως το βρήκα στο Α.Π.
 
 
 
Φρένο στην επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα
  Την απόφαση να πάψουν να επαναπροωθούν πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙ έλαβαν την Κυριακή η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Δανία, περιμένοντας από την Αθήνα να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής τους.
Η απόφαση ήρθε μετά την καταδίκη του Βελγίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επειδή απέλασε εκεί έναν Αφγανό που ζητούσε άσυλο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικαλέσθηκε για την καταδίκη τις παραλείψεις στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και τις συνθήκες υποδοχής των μεταναστών στην Ελλάδα, η οποία επίσης καταδικάσθηκε.
«Στην Ελλάδα, οι αιτούντες άσυλο τίθενται συστηματικά υπό κράτηση, ακόμη και κακοποιούνται από την αστυνομία», αποφάνθηκε το Δικαστήριο του Στρασβούργου σε απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.

Η Αθήνα το 2009 δέχθηκε 16.000 πρώτες αιτήσεις ασύλου και δεν χορήγησε το καθεστώς του πρόσφυγα παρά μόνο στο 0,3% αυτών που το ζητούσαν, έναντι ενός μέσου όρου 31% στην Ευρώπη, ενώ 46.000 αιτήσεις εκκρεμούν εδώ και χρόνια.
"Είναι σαφές ότι σε όρους συνθηκών ζωής και διαδικασίας (ασύλου), η Ελλάδα δεν είναι ικανή να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος των φινλανδικών υπηρεσιών μετανάστευσης.
Από την πλευρά της, η υπουργός Προσφύγων, Μεταναστών και Ενσωμάτωσης της Δανίας Μπίρτε Ρεν Χόρνμπεχ, δήλωσε ότι ζήτησε από την Υπηρεσία Μετανάστευσης να «εξετάσει τα αιτήματα για άσυλο των προσφύγων» που έχουν φθάσει από την Ελλάδα και οι οποίοι βρίακονται «εν αναμονή της επαναπροώθησής τους» προς τη χώρα αυτή.
"Οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν όπως και οι άλλες και μια εξέταση ενός αιτήματος για άσυλο δεν αποτελεί εγγύηση για χορήγηση ασύλου», υπογράμμισε η υπουργός, η οποία κάλεσε την Αθήνα να καταβάλει προσπάθειες «ώστε να είναι σε θέση, το συντομότερο, να χειριστεί τις υποθέσεις των προσφύγων στο έδαφός της».
Η δανή υπουργός πρόσθεσε ότι «θα ζητήσει να εγγραφεί το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ.