Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Εμείς είμαστε εδώ...στα αγροτικά.Στις ημερίδες...

Μετά την...ημεριδα διαβάστε στο τέλος που είναι κάποιοι στη Δυτική Μακεδονία...


Εμείς εδώ ακόμα: "Η ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί τους καπνοπαραγωγούς της Νότιας Ελλάδας σε ενημερωτική ημερίδα για την παρουσίαση των σχετικών μέτρων και δράσεων που αφορούν τις περιοχές καπνοπαραγωγής. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο (Παπαστράτειο Μέγαρο-Πλατεία Παναγοπούλου) την Δευτέρα 25 Οκτώβρη 2010, στις 6 το απόγευμα.
Σύμφωνα με την επιστολή του γεν. διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννη Τσιφόρου, παρακαλούνται οι Ενώσεις Συν/σμών και οι Ομάδες Καπνού, να ενημερώσουν τους καπνοπαραγωγούς για τη συμμετοχή τους."

και τώρα αυτό:
Πράσινο Ελληνικό πετρέλαιο
«Εγκατέλειψα την παραγωγή σιτηρών για να καλλιεργήσω αγριαγκινάρα στα πιο εύφορα χωράφια µου. Από τα 190 στρέµµατα που έσπειρα, πήρα φέτος µόλις 150 τόνους, όµως την επόµενη καλλιεργητική περίοδο περιµένω να πάρω τα διπλάσια. Η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών και η καύση τους από τη ΔΕΗ για ηλεκτροπαραγωγή, µπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία», λέει ο Θόδωρος Κουστουλίδης, αγρότης στο χωριό Αρδασσα Πτολεµαΐδας. Η δική του παραγωγή, αλλά και άλλων συναδέλφων του-  συνολικά 1.600 τόνοι αγριαγκινάρας - κάηκαν χθες στον Ατµοηλεκτρικό Σταθµό Καρδιάς στην Κοζάνη, στο πλαίσιο πράσινου πιλοτικού προγράµµατος που εκπονείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νοµαρχίας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα µοβ άνθη της αγριαγκινάρας, όταν καίγονται, έχουν τριπλάσια ενεργειακή απόδοση από τον λιγνίτη, γεγονός που καθιστά το «πράσινο όνειρο» εφικτό.

Η αγριαγκινάρα, που οι επιστήµονες αποκαλούν και «ελληνικό πετρέλαιο», σχεδιάζεται να χρησιµοποιηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η χρήση βιοµάζας στην ηλεκτροπαραγωγή µπορεί να αντικαταστήσει µέρος των ορυκτών καυσίµων, µειώνοντας έτσι την εκποµπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα. Σύµφωνα µάλιστα µε έρευνα του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, 1 εκατοµµύριο στρέµµατα αγριαγκινάρας µπορούν να παράγουν δύο εκατοµµύρια τόνους βιοµάζας ετησίως, ποσότητα που αρκεί για να αντικαταστήσει το πετρέλαιο που χρησιµοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή στους σταθµούς της ΔΕΗ στα ελληνικά νησιά!

Οι παραγωγοί εξηγούν ότι η αγριαγκινάρα είναι πολύ σκληρό φυτό, γεγονός που σηµαίνει ότι η ευρεία καλλιέργειά της θα έχει ως αποτέλεσµα τη µείωση των αναγκών σε νερό και βέβαια τον περιορισµό της ρύπανσης του υπεδάφους µε φυτοφάρµακα."(σημ από τα ΝΕΑ)