Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Διαβάστε μια άλλη ερμηνεία για τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό

Μας επιφυλάσσουν κάποιο μέλλον που έχει αποφασιστεί.Έχει η διαδρομή Αστακός- Αγρίνιο κάποιο ενδιαφέρον;

Aντισημίτης δεν είμαι και το ξέρει όλη η πιάτσα. Αντίθετα, κάποιοι λένε ότι δίνω πολύ πίστωση στο συγκεκριμένο λαό και την ιστορία του.Άρα δεν θα θεωρηθεί ότι γράφω συνομωσιολογίες.Όμως επειδή βαριέμαι να διαβάζω ότι όλοι τώρα αποφάσισαν πως είναι φιάσκο η ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό(ακόμη και ο ΣΥΝ έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας το μνημόνιο της συμφωνίας,λες και ήταν φανατικός υποστηρικτής της επένδυσης!),όπως βαριέμαι να βλέπω ότι κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και ο παντρεμένες θα ήθελα να συνεισφέρω στον προβληματισμό με ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί προ 3μήνου στο site του Δημοσιογράφου(αυτό είναι το μόνο κακό)και για το οποίο θα ήθελα την προσοχή σας:Πρώτα διαβάστε το και δείτε ότι αναφέρεται στην προσπάθεια των Ισραηλινών να περάσουν από τη Δυτική Ελλάδα ένα δίκτυο εκμετάλλευσης του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου που βρήκαν στο υπέδαφός τους και το ονόμασαν Λεβιάθαν!Αφήστε τώρα το μυαλό σας ανοιχτό και σκεφτείτε τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας και τις σχέσεις που ανέπτυξε(δεν λέω αν έκανε καλά ή άσχημα)ο Παπανδρέου τα τελευταία δυο χρόνια.Τέλος, παρατηρήστε στη φωτογραφία τις διάφορες πόλεις που έχει ο χάρτης και δείτε πόσο μέγεθος έχει δοθεί στο...Αγρίνιο!Σημειώστε δε ότι αυτό δεν είναι χάρτης του ελληνικού site αλλά είναι από την έγκριτη εφημερίδα Χααρέτζ του Ισραήλ.Παρατηρείστε ότι το Agrinion είναι πιο μεγάλο απο την...Πάτρα στο χάρτη...Και ότι από τη γύρω περιοχή είναι στο χάρτη μόνο πολύ μεγάλες πόλεις!
Τώρα αν με ρωτάτε για την επένδυση που ματαιώθηκε, χωρίς να βάλω τη γεωπολιτική μέσα, να σας πω ότι θέλω κάποτε κάτι να γίνει στο νομό αλλά στο συγκεκριμένο θέμα είχα την απορία αφού η ενέργεια ήταν για την Ιταλική αγορά γιατί οι Ιταλοί δεν την έκαναν στη χώρα τους.Δεν ήθελαν τις θέσεις εργασίας;Τώρα τα υπόλοιπα που λένε και πανηγυρίζουν οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες λόγω και εκλογών τ' ακούω βερεσέ...

Αέριο από το Ισραήλ στην Ελλάδα


Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Haaretz» και μία ακόμη χαρακτηριστικότερη ανάρτηση της οικονομικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «Globes-Online.com», το πρώτο με ημερομηνία 29 Αυγούστου και η ανάρτηση με ημερομηνία 30 Αυγούστου, έρχονται να εξηγήσουν ορισμένα βασικά δεδομένα στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ. Ταυτόχρονα, εξηγούν -μέχρις ενός σημείου- και τους λόγους που οδήγησαν στην επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας.

Η εφημερίδα του Ισραήλ «Haaretz» σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Νετανιάχου προσφέρει φυσικό αέριο στην Ελλάδα», αποκαλύπτει πως κατά τις πρόσφατες συζητήσεις στην Αθήνα, στην κεντρική ατζέντα του πρωθυπουργού του Ισραήλ υπήρχε η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τις ισραηλινές ακτές έως την Ελλάδα. Το κοίτασμα αυτό, που ονομάστηκε Λεβιάθαν, από το γνωστό βιβλικό τέρας, ανακαλύφθηκε εντός της Ζώνης Οικονομικής Εκμετάλλευσης του Ισραήλ.

Συζητήσεις με την Κύπρο

Η περιοχή αυτή εφάπτεται της αντίστοιχης οικονομικής ζώνης της Κύπρου, η οποία βορείως «ακουμπά» την ελληνική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης, που εκτείνεται νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου. Στην περιοχή όπου εφάπτονται οι ζώνες Ισραήλ και Κύπρου ανακαλύφθηκε κι άλλο πλούσιο κοίτασμα. Οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει για την από κοινού εκμετάλλευσή του.


Γιατί η Τουρκία επιμένει στρατιωτικά στην περιοχή Καστελόριζου


Αν κανείς παρατηρήσει το χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, αντιλαμβάνεται αμέσως πως η διαμόρφωση των ζωνών αυτών αποκλείει την Τουρκία από κάθε δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που η Άγκυρα επιμένει στο ότι το Καστελόριζο δεν ορίζει υφαλοκρηπίδα, αποστέλλει συνεχώς ερευνητικά σκάφη στην περιοχή και παραβιάζει στοχευμένα περιοχές της Δωδεκανήσου, την ώρα μάλιστα που φαίνεται να υποχωρεί ή να φέρεται διαλλακτικότερα σε διεκδικήσεις της, σε περιοχές του Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «globes-Online.com» έχει ως εξής:

«Στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη προσανατολίζεται το Ισραήλ, όπως μετέδωσε σήμερα το ισραηλινό οικονομικό δίκτυο Globes Online.

Η ιδέα προέρχεται από τα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια του Τελ Αβίβ και συζητήθηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, στην Αθήνα.

Η σκέψη ώστε το Ισραήλ να μεταβληθεί σε εξαγωγό χώρα φυσικού αερίου θα αποκτήσει σάρκα και οστά, εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του μεταλλευτικού ερευνητικού προγράμματος «Leviathan» της εταιρείας Noble Energy Inc. Τον Ιούνιο, ο εν λόγω εταιρικός όμιλος ανακοίνωσε ότι η τρισδιάστατη σεισμολογική έρευνα στην περιοχή, όπου διεξάγεται η μεταλλευτική έρευνα «Leviathan», κατέδειξε ότι υπάρχουν πιθανότητες μεγαλύτερες του 50%, ώστε να βρεθεί ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου συνολικού όγκου 453 δισ. κυβικών μέτρων.

Η Noble Energy, σύμφωνα πάντα με το δίκτυο Globes, κατέχει το 39,66% του ερευνητικού προγράμματος και ακολουθούν οι Delek Group Ltd και Delek Drilling LP με ποσοστό 22,67% και τέλος η Ratio Oil Exploration LP με συμμετοχή 15%.

Όπως εκτιμάται, το κοίτασμα «Leviathan» είναι αρκετό, ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ για τα επόμενα 60 χρόνια, βάσει της τωρινής ζήτησης.

Το Ισραήλ ελπίζει ότι η πιθανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα ενδυναμώσει τη θέση του στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που στην Ευρώπη εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για το βαθμό εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Άλλωστε, η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε όσες χώρες δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές της.

Η ιδέα κατασκευής ενός υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Ελλάδα έρχεται ως απότοκο της πρόσφατης σύγκρουσης της χώρας με την Τουρκία, η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα αποτελούσε τον φυσικό συνεταίρο ενός τέτοιου ενεργειακού σχεδιασμού. Ένας αγωγός με τελικό προορισμό την Ελλάδα, που είναι πολύ πιο μακριά σε απόσταση, θα κόστιζε περισσότερο. Ωστόσο, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»


Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Haaretz» αναφέρει και συγκεκριμένα στοιχεία για το κοίτασμα «Λεβιάθαν». Υπολογίζεται σε 453 δισ. κυβικά μέτρα και έχει εντοπιστεί σε βάθος 5.000 μέτρων. Κατά την εφημερίδα, το Ισραήλ έχει δύο εναλλακτικές λύσεις για να μεταφέρει το φυσικό αέριο στις δυτικές αγορές. Με υποθαλάσσιο αγωγό μέσω Τουρκίας ή Ελλάδας, λύση που έχει το πλεονέκτημα κατασκευής υποδομής στις ακτές του Ισραήλ. Η δεύτερη λύση θα απαιτούσε την κατασκευή υποδομής υγροποίησης είτε στην Κύπρο είτε στην Αίγυπτο.

Τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται μετά από ανάλυση στρατηγικών παραμέτρων αλλά και παραμέτρων ασφαλείας. Είναι προφανές από τις τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις στην περιοχή, το ζήτημα με το Ιράν αλλά και τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, πως το Τελ Αβίβ θα προτιμούσε λύσεις που ελέγχονται πλήρως από το σύστημα ασφαλείας της Δύσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.