Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Να λέμε και τα καλά...

Το υψηλότερο ποσοστό αναδόχων της Action Aid στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, 43.000 άνθρωποι, στην Ελλάδα, στηρίζουν το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού. Η ActionAid Ελλάς στηρίζει 53 κοινότητες σε 16 χώρες στην Αφρική (19 κοινότητες), την Ασία (28 κοινότητες) και τη Λατινική Αμερική (6 κοινότητες).
Συνολικά 430.000 φτωχοί άνθρωποι βελτιώνουν τη ζωή τους με τη στήριξή του προγράμματος από την Ελλάδα. Παγκοσμίως, δε, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι υποστηρίζονται από την ActionAid, ενώ αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό Αναδόχων σε σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες.
To πρόγραμμα «Αναδοχή Παιδιού» της ActionAid, είναι από τα αποτελεσματικότερα στην καταπολέμηση της φτώχειας, παγκοσμίως. Είναι το σημαντικότερο πρόγραμμα υποστήριξης της οργάνωσης. Αναδοχή Παιδιού δεν σημαίνει υιοθεσία. Είναι υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώπων του περιβάλλοντος στο οποίο ζει βιώνοντας την απόλυτη φτώχεια. Κανένα από τα παιδιά αυτά δεν λαμβάνει τα χρήματα προσωπικά. Τα ποσά συγκεντρώνονται και διατίθενται προς όφελος ολόκληρης της κοινότητας, στην οποία ζει το παιδί, με σκοπό τη μόνιμη βελτίωση των συνθηκών της ζωής όλων των κατοίκων, μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων, που εφαρμόζονται στην περιοχή.
Σύμφωνα με την ActionAid, μέσω της σχέσης αναδοχής, δίνεται στον ανάδοχο η δυνατότητα:
  - Να συνδεθεί άμεσα με ένα παιδί και να έχει συνεχή ενημέρωση για την πρόοδο και την εξέλιξη των έργων στην κοινότητά του.
- Να ανοίξει ένα «παράθυρο στον κόσμο» και να έρθει σε επαφή με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες, μαθαίνοντας τις προκλήσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν.
- Να μοιραστεί μαζί τους τις καθημερινές τους νίκες, γνωρίζοντας ότι και ο ίδιος έχει συμβάλει ουσιαστικά σε αυτές.- Να εμβαθύνει τη γνώση του για το παγκόσμιο περιβάλλον και τα βαθύτερα αίτια της φτώχειας, καθώς και πώς αυτή είναι εφικτό να καταπολεμηθεί ριζικά μέσω της συντονισμένης δράσης.
- Να επισκεφθεί το παιδί στη χώρα που ζει και να δει από κοντά τα έργα που πραγματοποιούνται.
Η μόνη υποχρέωση στο πρόγραμμα Αναδοχής είναι η οικονομική εισφορά, που ανέρχεται στο ποσό των 22€ το μήνα ή αλλιώς 0,72€ την ημέρα. Για να στηρίξει κανείς το πρόγραμμα Αναδοχής και να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού, της οικογένειάς του και της κοινότητάς του για πάντα, αλλά και για ενημέρωση σχετικά με άλλα προγράμματα της ActionAid, μπορεί να καλέσει χωρίς χρέωση, το 801 11 900 800 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της οργάνωσης www.actionaid.gr. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1998, ξεκινώντας με δύο κοινότητες στην Αιθιοπία και την Ινδία.