Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Χωρίς λόγια κάποια στοιχεία για το κάπνισμα...από το 2001.

Γιατί στη χώρα που ζούμε μόνο ότι κάνει καλό δεν μας έχουν πει...Θυμίζω ότι πρόκειται για δημοσίευμα από τις 6-11-2001!Σήμερα κάποιοι λένε ότι τα στοιχεία έχουν αναθεωρηθεί και ότι όλα ήταν ένα κόλπο των ασφαλιστικών εταιριών...
 ΣΗΜ:Οταν απέτυχαν και αυτά που προτείνει αυτή η έρευνα αποφασίτηκε ότι έπρεπε να υπάρξουν μέτρα απαγόρευσης σε χώρους συνάθροισης...


Η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θεωρεί το κάπνισμα μια μεταδοτική ασθένεια που σκοτώνει.

Κάθε χρόνο το κάπνισμα σκοτώνει 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Μεταδίδεται δηλώνει η ΠΟΥ, δια μέσου της διαφήμισης, της προώθησης των προϊόντων και της χρηματοδότησης εκστρατειών που στόχο έχουν να προσελκύσουν στο κάπνισμα νέους και μη νέους ανθρώπους, με κάθε δυνατό φανερό και μη φανερό τρόπο.
Για τα επόμενα 20 χρόνια έχει υπολογισθεί από την ΠΟΥ ότι θα πεθάνουν από την ασθένεια του καπνίσματος 150 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 70% των θανάτων αυτών θα συμβούν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στον αιώνα που ζούμε θα πεθάνουν από το κάπνισμα 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Κίνα, υπάρχουν σήμερα 300 εκατομμύρια άτομα αρσενικού φύλου ηλικίας από 0 έως 29 ετών. Από αυτούς τα 100 εκατομμύρια, δηλαδή το ένα τρίτο θα σκοτωθούν, δηλώνει η ΠΟΥ, από  το κάπνισμα.
Η ΠΟΥ απεύθυνε ταυτόχρονα έκκληση για επείγουσα δράση εκ μέρους των κυβερνήσεων και των νομοθετικών σωμάτων παντού στο κόσμο για να λάβουν άμεσα μέτρα εναντίον της διαφήμισης για τα τσιγάρα και άλλα παράγωγα του καπνού με στόχο την προστασία της υγείας των νέων και των ηλικιωμένων, τόσο αυτών που καπνίζουν όσο και αυτών που δεν καπνίζουν.Η ΠΟΥ καλεί τις αρχές του κάθε κράτους να παραμένουν σε συνεχή επαγρύπνηση. Δηλώνει ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία του καπνού έχουν συσπειρωθεί και έχουν συντονισμένα αρχίσει μια παγκόσμια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για να προσελκύσουν τις κυβερνήσεις και να καταφέρουν να τις πείσουν  να μην προωθήσουν αυστηρές νομοθεσίες εναντίον της προώθησης και διαφήμισης των προϊόντων του καπνού.
Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι ίδιες μπορούν να αυτοπεριοριστούν και να μη στοχεύουν, στις διαφημιστικές τους εκστρατείες, τους νέους και τους μη καπνιστές.
Η ΠΟΥ δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι στρατηγικές αυτού του τύπου έχουν αποτύχει διότι δοκιμάστηκαν και παλαιότερα.
Εκείνο το οποίο πραγματικά μπορεί να βοηθήσει επισημαίνει περαιτέρω η ΠΟΥ, είναι μια ολοκληρωτική απαγόρευση των διαφημίσεων και η αύξηση της τιμής των τσιγάρων και άλλων προϊόντων του καπνού. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών έχει μετρήσιμα και διαρκή αποτελέσματα με μείωση της χρήσης του καπνού και των προϊόντων του.
Η θεωρία που προωθούν οι εταιρείες καπνού είναι ότι με δική τους θεληματική πρωτοβουλία μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά από τις διαφημίσεις οι οποίες απευθύνονται στους ενήλικες. Η στρατηγική αυτή ήδη εφαρμόστηκε παλαιότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η στρατηγική απέτυχε, οι εταιρείες το γνωρίζουν και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος που να συνηγορεί ότι μια τέτοια στρατηγική θα πετύχει σε άλλες χώρες του κόσμου.
Η ΠΟΥ δηλώνει περαιτέρω ότι διαπιστώνεται με ανησυχία ότι η συχνότητα καπνίσματος μεταξύ των νέων αυξάνεται παγκοσμίως. Γι' αυτό χρειάζονται αυστηρά νομοθετικά μέτρα που να απαγορεύουν τη διαφήμιση του καπνού τόσο στο ραδιόφωνο, στο ιντερνετ και στην τηλεόραση.
Τον Μάιο του 2001, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγείας όπου λαμβάνουν μέρος όλα τα κράτη μέλη της ΠΟΥ, εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο απαιτεί όπως όλα τα κράτη μέλη να ενημερώνονται άμεσα για όλες τις φανερές και μη φανερές ενέργειες των εταιρειών καπνού για την προώθηση χρηματοδοτήσεων και των διαφημιστικών τους εκστρατειών για τα τσιγάρα και άλλα ανάλογα προϊόντα.
Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι με βάση την ανακοίνωση αυτή και τα δεδομένα που ήδη είναι γνωστά, επιβεβαιώνεται ότι η μεταδοτική ασθένεια του καπνίσματος είναι μια πραγματική μάστιγα για την ανθρωπότητα, με φοβερό δυναμικό εξόντωσης μεγάλων μαζών των πληθυσμών.
Επιβάλλεται αυστηρή επαγρύπνηση και λήψη μέτρων όπως συστήνονται από την ΠΟΥ και άλλους έγκυρους διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικά σώματα.

Οι μύθοι των καπνιστών
Οι συνηθέστεροι μύθοι που αρέσκονται να πιστεύουν οι καπνιστές, για να δικαιολογήσουν την καταστρεπτική συνήθειά τους είναι:

1. Εδώ όλα γύρω μας είναι μολυσμένα (περιβάλλον, τρόφιμα κλπ.), το τσιγάρο μας μάρανε; Αλήθεια: Η επιβάρυνση από όλους τους άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες είναι σχεδόν αμελητέα σε σχέση με τις τεράστιες βλάβες που προκαλεί στην υγεία του ανθρώπου το κάπνισμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένας καπνιστής έχει 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, σε σχέση με κάποιον που διαμένει σε μια περιοχή με εξαιρετικά μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση.

2. Γνωρίζω κάποιον που πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα και δεν είχε ποτέ καπνίσει τσιγάρο. Αλήθεια: Το τσιγάρο προκαλεί το 87% των καρκίνων του πνεύμονα. Γνωρίζοντας, λοιπόν, κάποιον που προσβλήθηκε από καρκίνο χωρίς να έχει καπνίσει, δεν ξεφεύγουμε από το συντριπτικό ποσοστό όσων νόσησαν μετά από μακροχρόνιο κάπνισμα. 

3. Γνωρίζω στο χωριό έναν παππού 90 χρονών που καπνίζει 2 πακέτα την ημέρα επί 50 χρόνια.Αλήθεια: Ακόμη και αν ένας παππούς κατάφερε να επιζήσει μετά από τα αμέτρητα πακέτα τσιγάρων που κατανάλωσε, χιλιάδες άλλοι δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μεγάλη ηλικία, εξαιτίας ακριβώς του καπνίσματος. Εξάλλου, το κάπνισμα, πιθανόν για γονιδιακούς λόγους, δεν προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία ενός περιορισμένου αριθμού ατόμων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο συγκεκριμένος παππούς.

4. Γυμνάζομαι τακτικά και κάνω υγιεινή διατροφή, γι΄αυτό κινδυνεύω λιγότερο από τον καρκίνο. Αλήθεια: Πράγματι, η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική παρέχουν μια μικρή προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και άλλους τύπους, αλλά η ωφέλειά τους είναι αμελητέα μπροστά στον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει η υγεία από τις συνέπειες του καπνίσματος. 

5. Καπνίζω λίγα χρόνια και τώρα το έκοψα, άρα δεν πρόλαβε να υποστεί βλάβη η υγεία μου. Αλήθεια: Όσα περισσότερα χρόνια καπνίζει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη βλάβη κινδυνεύει να πάθει στην υγεία του. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος διακόψει το κάπνισμα μετά από λίγα χρόνια, μπορεί ήδη να έχει υποστεί βλάβη το γενετικό του υλικό (DNA) και να κινδυνεύει να προσβληθεί από καρκίνο. Είναι, πάντως, λιγότερο επικίνδυνο για ένα άτομο να καπνίζει δύο πακέτα τσιγάρα για 20 χρόνια, παρά 1 πακέτο για 40 χρόνια, δηλαδή η μακροχρόνια χρήση είναι συγκριτικά βλαπτικότερη.